Tuesday 30 November 2010

Blodtörstiga cocktaillejon? Anyone??!


Men va fan! Nu la jag ut min lilla cocktailklänning på eBay men det blev förstås helt fel. Jag la ut den på ebay.be med en engelsk beskrivning. Det finns ju ingen i det här landet som kan engelska!! Finns det ingen .eu-sida för en lite större, mer integrerad kundkrets som sitter och blodtörstar efter en DAY Birger et Mikkelsen?

Nehej. Trodde väl inte det heller.

Vår bästa vintervän



Två anledningar till att man (läs: jag!) går upp i vikt på vintern:
1. Bikinisäsongen är oändligt långt borta och man kan bekvämt svälla ut under cashmeretunikor och stylish lager-på-lager utan att någon märker det.
2. Det är så förbenat kallt så urmänniskan i oss driver aptiten i överlevnadssyfte.

Lösning: soppor. Honestly, de är otroligt lena, varma, helande och mättande i kylan. Fungerar morgon, middag, kväll.

Barnmisshandel


Vintern kommer som en chock varje år, som trodde vi det skulle förbli höst hela året. I morse slirade A och V iväg i den ogästvänliga Brysselsnön, i hala och kalla trainers som hann bli genomblöta innan vi kommit över gatan. Vinterbootsen står i London och bara väntar på att vi ska åka dit och hämta dem. Själv myste jag omkring i mina Dior moonboots och minkpälsen. Typ.

Betyder detta lite självupptagna, förvirrade beteendet att jag blivit stadsbo? Det verkar inte bättre!

Sunday 28 November 2010

Var hälsad, första advent


Inget är vackrare än första advent. Och inget gör så ont. Många tycker inte att julen är särskilt underbar. Det förstår vi först när vi själva står inför en sådan jul. En inte så underbar jul.

Men barnen. Vi måste anstränga oss för barnen. Också anstränger vi oss för barnen. Och barnen anstränger sig för att de vuxna gör det, och vi äter vår sill och vi öppnar våra julklappar, och vi låtsas inte om vårt magknip. Vi låtsas inte om att frånvaron av de som skulle varit med är så påträngande att vi egentligen bara vill sätta eld på granen, dra duken av långbordet och kasta ut den där jävla Kalle Anka genom fönstret.

Vi anstränger oss och vi låtsas och vi tiger och blundar och när juldagen kommer är vi så utmattade att allt vi kan göra är att dåsa i soffan framför den ståtliga högmässan. Vi skyller på glöggen fast det egentligen bara är den där orubbliga saknaden som gjort sig påmind igen och vi är så olidligt tacksamma att julen nu äntligen är över så att vi kan sluta vara starka, lyckliga och leende när det enda vi önskar med våra brustna hjärtan är att allt ska vara som det alltid har varit, trots att vi vet att ingenting någonsin blir sig likt igen.

O helga natt, snart är våren här.

Bed and a movie


Jag tror jag går och lägger mig med Keira ikväll.

Thank God for thanksgiving


Gosh vilken middag. En enda stor orgie i kalkon, sötpotatis, potatismos, creamed onions, tranbärssås, stuffing och cornbread, och en massa champagne och vin på det. Efteråt lullade vi hem genom ett iskallt Bryssel och en galnare än vanligt engelsman tog med sig V till kebabstället där de delade pommes och nog inte särskilt ecofriendly kött av okänd härkomst. Väl hemma, somnade alla mycket mätta och belåtna men i vargtimmen började Lilla A yla och jag gick in till henne, V gick in till oss och vi roterade sömndrucket i mörkret som bara en småbarnsfamilj kan göra.

Those were the days när man vaknade i någon annans säng. Nu händer det var och varannan natt. Emellertid utan smokey eyes och ångest. (Thank God)

Dukan diet gick bättre än väntat idag, annars är den inte att rekommendera när man är bakfull och gör vad som helst för en favorit i repris på kebabstället.

Friday 26 November 2010

Fredagsvill ha




Helena Segers skjorta. Och scarf för den delen. Och man om hon trugar.

En disciplinens fredag


Imorgon är vi bjudna på stor thanksgivingfest hos våra vänner amerikanerna. Därför blir det en disciplinerad fredag. Är just hemkommen från McDonalds med barnen. Innan vi gick dit köpte jag ett paket skinka i tunna skivor. Barnen smaskade pommes och nuggets, jag drack upp min Cola light på två sekunder, höll till godo med skinkan och drömde om morgondagens kalkon och utvalda viner. Jag vet inte om detta är sunt eller bara galet, men jag vet att jag kommer att njuta till fullo imorgon.

Thursday 25 November 2010

Svampsoppa - Dukan approved


Om man gillar svamp är det här en ren dröm. Det är nästan obegripligt att den passerar Dukanjuryn, men den gör det! Som en lunch, förrätt eller en hel middag. Jag blandade i lite keso också.

För 6 pers:
600 g blandsvamp
2 hackade vitlökar
1 hackad rödlök
1 knippe färsk timjan
salt&peppar
1 l grönsaks- eller kycklingbuljong
1 knippe hackad färsk persilja

Låt svampen svettas i pannan med lite olivolja i någon minut, tillsätt sedan vitlöken, rödlöken, timjan och salta och peppra. Häll i 2 dl av buljongen och låt sjuda tills vätskan reducerats något (ca 20 min). Smaka av, tillsätt resten av buljongen och låt sjuda i ytterligare 20 min. Mixa sedan soppan så att den blir härligt krämig. Jag mixade ungefär hälften, och läst resten vara så att jag fick några hela svampar i soppan, men det är ju en smaksak. Tillsätt sedan den hackade persiljan. Voilà, världens godaste, smalaste soppa.

Det kom ett brev...


... ett välskrivet och inspirerande sådant. Från en mycket god vän. Jag frågade om jag fick lägga upp det, och det fick jag:

Hej Milou,

Hur har ni det? Här är det helt ok. Det som är underbart tyngs ned av det som är vedervärdigt så jag hamnar någonstans på medel. Det som är vedervärdigt är naturligtvis mitt arbete. Samtidigt är det paradoxalt nog det bästa jag har gjort i jobbväg, hittills. Att vantrivas något så fruktansvärt kan säkert vara förlamande men i mitt fall nu har det blivit tvärtom. Jag har äntligen kommit på vad jag ska göra istället. Jag ska bli gastronomisk kock/fine dining. Det bara är så, jag trivs bäst i huckle och förkläde. Jag är som en bög som har kommit ut ur garderoben men för min del handlar det väl snarare om skafferiet.

Jag är egentligen inte intresserad av att arbeta på någons resturang. Jag vill ha min egen verksamhet. I förra veckan var jag nere på nyföretagarcentrum och träffade en rådgivare. Farbrorn gillade min idé. Han var jättetrevlig och det kändes jättekul att få en sådan bekräftelse. De har ju bra koll på läget. Jag tror jag ska börja med Catering för att sedan också ha en butik med närproducerade ekologiska råvaror och framförallt färdiglagad mat, lagad från grunden som stressade människor kan köpa med sig hem istället för att köpa en sunkpizza på hörnan.

Hälsa så mycket till familjen och ta väl hand om dig!

Visst är det upplyftande med nya horisonter och perspektiv? Tänk att det egentligen är så enkelt, att man ska syssla med det man gillar och är bra på.

Tuesday 23 November 2010

Det går visst i arv

En gång i tiden var min mamma förskollärare och en dag när hon satt och läste en bok för sina barn sa flickan som satt närmast:
"Fröken, du har morrhår."
Jag har skrattat så gott åt den historien, tills igår när jag satt och läste en bok för lilla A. Hon tittade storögt på mig, strök mig lätt på överläppen och sa förvånat:
"Som en katt, mamma, som en katt."

Honestly! Någon måtta på uppriktigheten får det väl ändå vara. Dags för vaxning. Någon gång ska vara den första.

Måntorkade tomater - Dukan approved


De här tomaterna fungerar perfekt i en ruccolasallad med mynta och citronvinaigrette. Jag äter dem också till kött eller kyckling, blandar ned dem i keso eller har dem till omelette. De fungerar i alla Dukanfaser utom attack, förstås.

500 g körsbärstomater (eller så många man vill ha)
lite salt
lite socker
lite olivolja (jag vet, jag vet, men ta små mängder av oljan och sockret)
torkad timjan

Sätt ugnen på 220 grader och tillåt ugnen komma upp i rätt temperatur. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form med den skurna sidan uppåt. Strö över salt, socker och timjan. Droppa på tiny tiny olivolja.

Sätt in formen i ugnen. Stäng ugnsluckan. Stäng av ugnen. Lämna tomaterna i ugnen över natten och öppna inte ugnsluckan igen förrän på morgonen. Voilà. Måntorkade tomater à la Nigella.

Idag väger jag

Härom veckan vägde jag underbara 52,5 kg. Idag väger jag 52,9 kg. Helt OK det också. Det är stabilitet som gäller.

Monday 22 November 2010

Mäh, det är ju bara att...


De flesta av oss vill hålla ganska låg profil när vi gör sådant som både är personligt och svårt och där omvärlden förväntar sig resultat. Det kan vara att försöka bli gravid. Det kan vara att försöka gå ned i vikt. Det kan vara att försöka göra vad sjutton som helst! Det värsta som finns är sådana som lyckats och säger: "men det är ju bara att..." För det är aldrig "bara att". Inte för den som är i processen att försöka.

Den här helgen var späckad med social commitments och jag lyckades faktiskt cruisa mig igenom dem utan att avslöja att hela min vakna tillvaro går ut på att kontrollera min vikt (nej, jag överdriver förstås, men ni förstår vad jag menar). Fredagkvällen gick bra, jag har en inbyggd belöningsmekansim som alltid sätter igång kring fredag eftermiddag då jag börjar dagdrömma om cocktailhour och snacks. Jag är hopplös, jag hämtar barnen men allt jag vill är att hoppa i mina stilettos, krossa lite is och get to it!! Det måste vara alla fredagsAWs under årens lopp. Men vi åt lax i ugn med ångad broccoli och det var riktigt gott. Jag ville äta mer men tog en kopp té istället. I lördags arrangerade vi en lunch för engelsmannens kollega med familj (belgare och fransyska). Vi gjorde det till veckans celebration meal/festmåltid och vi gjorde en Jamie Oliverlasagne som är så himmelsk att det bara skulle vara GRYMT om jag gav er receptet här. Till det serverade vi rött vin, en sallad med olivolja i vinaigretten och olivbröd från Pain Quotidien. Jag stod över brödet men njöt av ett stort glas rött, en stor bit lasagne och den underbara salladen.

På söndagen hade vi brunch för Vs fotbollstränare och familj (engelsman och finska) och jag insåg att brunch är en ypperlig social tillställning om man verkligen vill ha folk hemma, samtidigt som man praktiserar Dukan. Detta stod på bordet:

- pain chocolate
- croissants
- olivbröd
- multicerealbröd
- knäckebröd
- blåbärs- och äppelmuffins
- philadelphiaost
- rabarbermarmelad
- kaviar
- hårdost
- småyoghurtar till barnen
- bärsallad på jordgubbar, blåbär och hallon
- laxtallrik med rökt lax, hackad rödlök och citronskivor
- skinktallrik med tunna skivor (vanlig) skinka, kalkon och parma
- mängder av äggröra, med några extra äggvitor för att dryga ut
- kaffe
- té
- färskpressad apelsinjuice
- champagne

När man arrangerar ett sådant bord, kan man sitta en hel måltid och äta, prata och skratta och plocka ut det som passar dieten utan att någon behöver märka. Och man blir mättare på äggröra, skinka och lax än på pain chocolat och rabarbermarmelad. Jag erkänner att det var en sak jag inte kunde stå emot och det var förstås champagnen.

Det gäller ju att man har lite karaktär. Men det är ju bara att...

Dermalogica arrival


Trevlig måndagsöverraskning

Dukan - Q&A

Jag fick en bra fråga av Sara:
Är lättad av att upptäcka alla goda recept, men är ändå litet förbryllad... allt detta kokande, stekande och wokande - vad kokar, steker och wokar man "I"?
Först och främst: Om du inte redan har, köp en stekpanna med non-stickbeläggning, då kan du minska oljemängden, vilken olja du än använder. Kom ihåg att olja är fetare än smör. Dukan säger att man ska försöka undvika allt vad olja heter, vare sig det är olivolja, solrosolja eller rapsolja. Jag har köpt oliviljespray, vilket är ett enkelt sätt att kontrollera mängden man använder vid stekning och wok. Annars kan du droppa i olja i pannan och stryka ut det med lite hushållspapper. Ytan täcks då av olja och papperet suger upp resten. Oliviljan (som jag för övrigt älskar) är en grym kalorikälla och jag tror det gjort under för mig att bli mer medveten hur mycket jag faktiskt använder.

Saturday 20 November 2010

Efterlysning - fromage frais?

Helene undrar vad fromage frais är egentligen? Är det någon som vet? Jag gissar att motsvarigheten i Sverige är Kesella? Stämmer det? TACK om någon kan hjälpa oss.

Friday 19 November 2010

Dukan approved??



Upp till bevis, Madame.

Jag har inga före och efterbilder, ni vet när man står och håller ut byxorna i profil. Men här är två efterbilder på min Dukanmage (OK då, jag håller in den lite, det går ju inte att stå och puta i bild.)

Inte så dåligt för en utarbetad tvåbarnsmamma. Att hålla in magen, menar jag.

Julklappstips?


Det här är min favoritlåda i köket, men jag har ingen non-stick panna från Le Creuset, nästan ett måste när man drar ned på olivoljekonsumtionen och vill köra Dukan in style.

En spricka i kristallen



Voilà, min favoritkopp. Den går snart sönder. Det sipprar värdefullt té ur springan, men jag är trogen som en hund. Inget kan ersätta den här koppen. Ah. Det skulle vara en Spode då...

Fredagsgalette


Den där lilla pannkakan som Dukan skriver så varmt om i sin bok är faktiskt inte så dum när man vill ta sig igenom sötsuget. De går att äta som de är och man kan låtsas att de är riktiga pannkakor, men jag använder dem också som ersättning till bröd.
T ex är det gott att lägga lite lax på galetten, som en förrätt. The options are endless! Jag åt så många galettes under attackfasen att jag sedan inte ville ha fler, men nu står jag där och steker dem igen. De kan förresten vara lite kluriga att vända på om man inte har en riktigt bra stekpanna. Till slut får man in snitsen. När du är förbi attackfasen kan du blanda i t ex blåbär, så blir det som en amerikansk pannkaka. Obnoxious and gorgeous.

Enjoy:
1,5 tsk havrekli
1,5 tsk fromage frais/kesella 0%
1 äggvita eller ett helt ägg
tillsätt sötningsmedel eller salt, beroende på hur du ska äta dem. Jag tycker det är OK utan båda, men det är en smaksak.
Blanda ingridienserna och stek på svag värme. 2-3 minuter på var sida.

Receptet är för det rekommenderade dagliga intaget av havrekli under attackfasen.

Thursday 18 November 2010

Än mer inspiration

Oh my goodness, kolla in denna snygga blogg av en svensk personal shopper i Californien. Behöver jag säga att hon kör Dukan?!

Genom högt och lågt



Jag är galen i té och drycken hjälper mig alltid igenom högt och lågt i livet. Särskilt hjälper den mot rastlöshet, hunger och vinsug(de går märkligt nog hand i hand). Stockholms överlägset bästa tébutik ligger inte på NK, som man kan tro när man ser mitt köksfoto, utan på Söder, Tea Centre of Stockholm. Mina morföräldrar handlade alltid deras rökiga Sir Johnté där och jag har följt i deras fotspår. Butiken innehar inte bara té utan även passion, kunskap och själ (inte så illa pinkat för att vara Stockholm. Tre önskningar i en, liksom).

I Bryssel handlar jag ekologisk Earl Grey på Pain Quotidien. Lyx i påse på burk.

Här följer inspirationen bakom the Sir John Blend:
As a boy, Vernon Mauris would observe his father every evening after a hard day's juridical work, relaxing and reclining in his favourite armchair. Typically, his father would be puffing on his pipe and sipping his beloved tea. Tea+smoke=Sir John

Dukansunk eller dagens oönskade outfit


En så himla sunkig bild av mig härom morgonen när jag borstar tänderna. Stökig bakgrund, vardagsstress, UGGs, lager på lager i fel ordning, haha. Men benen är äntligen rätt smala ;-)

(jag kallar inläggen Dukansunk för att inge lite hopp i tillvaron!)

Wednesday 17 November 2010

Dukan proteinonsdag

Jag har proteindag idag och har plågat mig med ett McDonaldsbesök med barnen och pannkaka och blåbärsylt till middag till dem. Nu tuggar jag frenetiskt på några stackars skinkbitar och dricker vatten tills jag ska äta min grillade kycklingsmiddag. Längtar tills den här dagen är över. Vanligtvis går det bra. Idag är det bara plågsamt.

eBay virginity



Jag ska försöka mig på eBay. Det finns en DAY Birger&Mikkelsenklänning i min garderob som påminner mig om alla tusenlappar som hänger därinne och väntar på action. Den här cocktailklänningen från vårkollektionen 2010 som jag köpte på Whistles i Wimbledon Village för 180 pund får bli min försökskanin. Jag ska lägga upp den för ca 400 SEK och se hur det går. Håll tummarna, tack!

(Jag funderar faktiskt helt kallsinnigt på att sälja min vackra Pronovias by Manuel Mota brudklänning på eBay, men den kräver en längre separationsprocess). Ge mig styrka.

Dermalogica on line

Jag har hittat en fantastiskt webshop som säljer Dermalogicaprodukter för halva priset (minst!!) mot vad de kostar i butik. Se här. Jag har precis inhandlat några julklappar till mig själv.

Lax - Dukan approved

Att laga mat "en papillote" (al cartoccio), när man t ex slår in maten i ett aluminiumpaket innan den lagas i ugnen är ett mycket enkelt sätt att skapa goda smaker. Det är också väldigt nyttigt. Förstås!

Här följer ett Dukanrecept på lax som är delikat.

4 laxfiléer
1 tsk dill
1 färsk citron
1 purjolök i skivor
1 hackad lök
salt och peppar
Ugn 200 grader i 20 minuter

Lägg laxen på aluminiumfolien i en ugnsfast form. Tänk på att du ska göra ett paket av det, så lämna ordentligt med folie på sidorna. Tillsätt dill, citronsaft och salt och peppar. Purjolöken och löken ska bara användas för smaksättning om du befinner dig i attackfasen. Se till att du viker paketet så att inte safterna rinner ut i ugnen (ibland gör de det ändå, men det gör inget). Jag brukar också tillsätta hackad vitlök för att jag gillar smaken, men det står inget om det i receptet.

Detta är så enkelt att förbereda och fisken och kryddorna gör jobbet i ugnen.

Tuesday 16 November 2010

Ännu en Dukandagbok

Här är ännu en inspirerande blogg att följa. Tack för tipset, Magnus.

Monday 15 November 2010

Dukan - Q&A

Jag fick en bra fråga som jag publicerar som ett inlägg tillsammans med mitt svar:

kan du inte visa lite före och efter bilder? tycker du är jätte duktig som har lyckas gå ner i vikt! jag är själv 162 cm lång och väger omkring 58 kg och vill gå ner till 52 och har inte lyckas fast jag har tränat som en galning och ätit smalt :(
funderar på att prova din diet också.. hur mycke tränade du? och hur ofta äter du? morgon, middag, kväll bara eller äter du mellanmål å så också?

Hej anonym! Tack för din fråga. Du och jag är nästan i samma situation. Jag är 164 cm, vägde ca 58 kg och ville gå ned 4-5 kg. Jag tycker alltid att jag har ätit nyttigt och har varit riktigt irriterad på att min relativt goda kosthållning inte synts. Jag åt t ex inte särskilt mycket bröd, fyllde ut maten med bönor och linser, åt mycket frukt och grönsaker. Ibland gjorde jag försök att skippa kolhydrater helt, men blev ganska otålig om jag inte såg resultat på en vecka och gick snart tillbaka till mina normala vanor. Det var inte förrän jag provade Dukan som jag lyckades nå resultat. Nu kämpar jag med att hålla min nya matchvikt stabil.

Varför har jag lyckats?

1. Jag vågade till slut identifierade mina dåliga vanor:
- stora sallader till lunch som innehöll långt fler kalorier än mitt stillasittande kontorsjobb kunde göra sig av med.
- frukt, linser och bönor. Jag åt det dagligen och enligt Dukan ska man undvika det. Frukt pga fruktsockret, bönor och linser pga stärkelsen.
- vin, alldeles för mycket vin. Jag drack vin varje kväll och flera gånger i veckan ganska stora mängder (bara för att det är så härligt, så franskt och så gott).
- jag åt för mycket och för sent. Dels åt jag nästan alltid upp barnens rester, som ofta är pasta, såser, ost, och åt sedan själv sena middagar.
- jag unnade mig något på kvällen, t ex glass eller något annat onyttigt snack. Nu äter jag, om något, en yoghurt och dricker té.

2. Jag följde (och följer) Dukandieten till punkt och pricka. Så när du frågar mig hur mycket jag äter, så svarar jag: MYCKET. Men jag äter rätt saker. Och jag kan äta när jag vill (så du kan alltså äta morgon, middag, kväll och mellanmål om du behöver). Med rätt saker menar jag protein, protein, protein och fettfria mjölkprodukter i första fasen, grönsaker, protein och mjölkprodukter i den andra fasen, och en friare diet i tredje och fjärde fasen, men med en ren proteindag i veckan. Jag har gjort mer detaljerade inlägg om vad varje fas innebär som du kan läsa mer om, om du vill.

Jag har tränat väldigt lite under hela dieten men provade att simma 1000m förra veckan och det gick riktigt bra, så jag ska försöka komma igång igen. Jag har varit ganska trött i kroppen, men jag läser om andra som mår jättebra när de slutar med kolhydrater och får mer energi. Dukan rekommenderar minst en rask 20-minuterspromenad om dagen, men du verkar vara vältränad, så du kan fortsätta dina träningspass, men kanske under lite lugnare former. Särskilt under den första fasen.

Jag tycker absolut att du ska prova, för den här dieten ger resultat om man följer den ordentligt. Jag vet så många som testar och lyckas. Min man har förresten gått ned 13 kg på två månader.

Tyvärr har jag inga före och efterbilder, men jag behöver nog ta några bilder snart, särskilt när jag skryter om mina 52,5 kg som jag lyckats gå ned till. Det är knappt någon som kommenterat min viktnedgång när de träffar mig. Det kanske bara är jag som ser den!! Det är tur att min vän vågen är pålitligt i alla fall.

Tack för din fråga och hör gärna av dig igen.

Dubiöst

Kycklingfiléer, yeah right! De där grejerna vi köper i affären är så stora att de inte ens får plats i en struts.

Dukandagböcker

Dukandagböckerna på nätet blir fler och fler. Jag har redan rekommenderat den här, men det finns fler ambitiösa anhängare. Se Suzy om vardagen och Ditten om Livet. Jag håller utkik för fler.

Enjoy!

Sunday 14 November 2010

Hotbilden hägrar

I klassen finns en son till en framgångsrik internationell företagare. Pojken har livvakt 24 timmar om dygnet på grund av risken för kidnappning. Det känns både tryggt och otryggt när man möter livvakten i dörren om morgnarna. Det gäller att se trovärdig ut. Måste verkligen köpa nya foundation imorgon. Det får bli Dior. Den är trovärdig.

Annars drar han väl vapen, den där livvakten. Med all rätt.

Saturday 13 November 2010

Dukan - How low can you go?


Idag väger jag 52,5 kg. Jag funderar på om jag ska revidera min matchvikt till 53 för jag trivs så här. Å andra sidan måste jag bli bättre på att nå stabilitet, det är inte meningen att jag ska gå ned mer. Det får inte bli något ätstörningsträsk av detta, men det är ingen risk.

Här kommer en lördagslyxig laxförrätt:

rökt lax skuren i bitar
fettfri fromage frais/kesella
citronsaft
dill
svart kaviar (ja, ni vet. Inte den man önskar att det var ;-)
rödlök
salt och peppar

Blanda ingredienserna och servera antingen som det är eller på fullkornsbröd, beroende på vilken fas du är i, om du gör Dukan.

Friday 12 November 2010

Är det jul nu igen, sa Spöket Laban

Också diskuterar vi julen. Igen. Också önskar jag att jag kunde klona mig, om så bara för en dag. Igen.

Dukan - poulet à l'estragon

Det här receptet på kyckling med dragon, kommer från Dukans bok "The Dukan Diet - the French medical solution for permanent weight loss" och tillhör mina absoluta favoriter. Detta är enkel, fransk matlagning (tänk att sådan existerade!). Voilà:

1 hel kyckling (det bästa är att i Sverige köper man den med den lilla piggen som talar om när kycklingen är genomstekt)
1 vitlöksklyfta
färsk dragon
1 citron, skuren i halvor
1 hel gul lök
salt och peppar
Ugn: 220 grader

Gnid in kycklingen noga med den delade vitlöken, färska dragonen och citronhalvan. Hacka resten av dragonen och lägg den i kycklingen tillsammans med löken och den andra citronhalvan. Jag använder massor av dragon och försöker verkligen vräka på alla ingridienser när jag gnider in kycklingen, för bästa smak. Salta och peppra hela kycklingytan. Täck kycklingen med foliepapper och stek den i ugnen tills kycklingsaften är genomskinlig (de ser man genom att sticka ned en gaffel i kycklingen, om saften som kommer ut är röd, är den inte klar - eller köp en kyckling med pigg. Räkna med ca 45 minuter i ugnen). Ta sedan bort folien och låt kycklingen bli gyllenbrun i ugnen (ca 10 minuter).

Om man är Dukananhängare, får man förstås inte äta skinnet, som för övrigt ser förföriskt gott ut, men saften som bildas under folien är gudomligt god och gör hela kycklingen saftig, med eller utan skinn. Jag kan verkligen rekommendera den här rätten.

Thursday 11 November 2010

Dukan diet update - all time low

Idag gör jag en all time low på 53 kg. Min matchvikt är ju 54 så jag borde varken gå upp eller ned, men jag kan inte låta bli att känna mig lite nöjd, särskilt efter min fantastiska jelly bean orgie härom kvällen. Och mina Joseph jodhpurs sitter som de ska, det vill jag lova. Det bästa med den här dieten, förutom att den verkligen, verkligen fungerar, är att det inte är någon diet. Det är en rad användbara verktyg som fungerar i vardagen, och ett långsiktigt förhållningssätt till mat. Det är som en kurs i kosthållning. Shit, Dukan. Du borde anställa mig.

Många säger: "Men det är ju så mycket protein, det kan väl aldrig vara bra." Ja, det är mycket protein, inte bara i attackfasen. Jag kommer på mig själv med rena proteindagar utan att jag knappt tänker på det längre. Men om det inte hade varit protein, kanske det hade varit något annat, onyttigt. Godis istället för skinka, barnens pastarester istället för lite kyckling, Häagen Dazsglass istället för en yoghurt (som visserligen är en mjölkprodukt, men ni förstår principen), alldeles för mycket vin istället för rött té (det där lät tråkigt men för mig var det nödvändigt). I think I have made my point.

Wednesday 10 November 2010

Äntligen snygg


Nu har jag äntligen bokat tid för en ansiktsbehandling. Jag går hos Karen Sammon som är riktigt duktig i denna djungel av mer eller mindre seriösa hudterapeuter i Bryssel. Karen använder Dermalogicaprodukter och har också bra behandlingar för män. Kanske ett bra julklappstips förresten? Här i Uccle passerar jag en salong varje dag som erbjuder La Prairiebehandlingar. De kostar EUR 200/h. Mmm, I like.

Dukan på Holland and Barrett

Jag köper min havrekli på underbara Holland and Barrett när vi är i London men nu fick jag höra att det ska utgå. Var köper man havrekli i Sverige? Finns det i den vanliga affärerna? Vad heter havrekli på franska?

Tuesday 9 November 2010

Vad gör vi nu?

Jag bröt med en vän en gång, för att hon var en idiot. Hon bröt med mig för att jag var en idiot. Två idioter stötte ihop på Norrlandsgatan härom veckan. Då hade det gått tio år. Hon var sig så lik, det där skrattet, den där rösten, alla de där orden. Det var som att träffa en gammal kärlek.

"Det finns en skillnad mot en gammal kärlek. Vi har faktiskt chansen att lappa och laga fast vi är gifta med andra", sa hon så klokt. Jag sa ingenting. Jag tänkte på hur jag övergav någon jag älskar och lät tio år passera.

Wok - Dukan approved


Hur piffar man till en gammal tråkig wok? Jag vet:

1 hackad färsk chili
2 hackade vitlöksklyftor
2 rödlökar skurna i klyftor
1 stor morot skuren med potatisskalare i långa remsor
1 röd paprika i grova strimlor
1 broccoli i bitar (lite stjälk kan få komma med)
1 stor bit riven ingefära
lime
soja

Fräs först chilin och vitlöken, tillsätt sedan rödlöken och låt den bli mjuk innan du tillsätter broccolin, moroten och paprikan. När allt är upphettat, pressa limen över grönsakerna och häll på rikligt med soja (jag använder förresten Maggi eller Kikkoman), salta och peppra efter smak. Till sist blandar jag i den rivna ingefäran och det är den som ger woken en riktig skjuts, tillsammans med chilin och limen. Gör gärna en kall youghurtsås till detta, med lime och vitlök. Jag brukar ha räkor i woken men den fungerar med allt möjligt.

Caponata - Dukan approved


Om man gillar aubergine kan jag verkligen rekommendera den här grytan. Den värmer garanterat i snöyran:

2 aubergine, skurna i (ganska stora) bitar
torkad oregano
salt&peppar
1 liten rödlök, hackad
2 klyftor vitlök, hackad
persilja
kapris
2-3 matskedar örtvinäger (jag brukar fuska med balsam eller rödvinsvinäger)
5 stora mogna tomater (jag tar körsbärstomater ibland, för sötman)

Stek auberginen tillsammans med oregano, salt och peppar tills auberginen är gyllenbrun. Tillsätt rödlök, vitlök och persilja. Stek på svag värme tills löken mjuknat. Tillsätt kapris och vinäger och rör om. Tillsätt tomaterna och låt hela grönsaksröran sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med mer salt&peppar och vinäger om du vill.

"Riktig" caponata består av mängder av underbar olivolja, men jag lovar att det blir gott utan också, men självklart är det inte riktigt samma sak. Det här äter jag till kött, fisk eller kyckling och är perfekt att ha stående i kylen när inspirationen tryter.

Monday 8 November 2010

Dina händer ber mig sova över

Jag ber mina vänner i Sverige tänka på mig när de hör en bra låt, ser något på TV eller läser en ny bok av en svensk författare. Allt det där jag missar medan jag knagglar franska med grannen, snavar på ojämn kullersten, trampar i hundbajs, blir utslängd av busschauffören för att barnvagnen tar för stor plats, serverar champagne till frukost, blir tillrättavisad i affären för att jag inte packat varorna innan jag betalar, strövar i bokskogen och sparkar på sprakande löv, drömmer mig bort på Louis Vuitton, ler åt en vacker fransman på bageriet.

Men ingen har tipsat mig om detta. Detta vackraste av allt. Några år för sent, men vad gör det när det är tidlöst.

Dukan diet - Sent ska syndaren vakna


I två månader har jag följt Dukandieten helt enligt reglerna. Tills igår kväll. Det började bra med ett celebration meal av boeuf bourguignon (som jag tror är ganska kalorisnål i sig, förutom baconet och vinet. Jag skippade smöret), fullkornsris och broccoli. So far so good. Det var meningen att vi bara skulle dricka upp det som var kvar i vinflaskan men vi öppnade en till. Och drack upp den istället. Sedan hittade jag en påse Jellybeans i skåpet (jag skyller helt och hållet på Susanne som varit på Dean och DeLuca och förlustat sig och frestar på sin blogg) och åt upp HELA. Vidare åt jag upp ett helt paket smarriga Mikados. Jag vaknade i natt med sträva tänder och retsam, lite sådär avlägsen huvudvärk, som en påminnelse av överintag av socker och alldeles för mycket vin.

Idag är det nya tag, men jag erkänner, det var riktigt härligt medan det varade.

Sunday 7 November 2010

Blanda upp


Det här är svensk satir när den är som bäst. Det är bara så provocerande att detta är provocerande! Jag såg första avsnittet av Grotesco av en slump på SVTplay i lördagskväll. Så överraskande bra. Svenska politiker kommer alltid så lindrigt undan (precis som den svenska förbundskaptenen, vad han nu heter ;-) men nu slås huvudet på spiken. Och det är inte bara Sverigedemokraterna vi får skratta åt. Äntligen!

Thursday 4 November 2010

Astrid Lindgren i våra hjärtan


"Mamma, mamma. Jag vill titta på Hemil, jag vill titta på Hemil i Ömbera!!"
Det måste vara någon utlandsfödd illbatting till pojk, en lite mer kontemporär tappning av Emil i Lönneberga som jag missat?

Dukan diet update - styrkefasen

Styrkefasen, när man nått matchvikt och får äta bröd, ost och pasta under kontrollerade omständigheter. Utmaningen är att stå still på matchvikten. Och efter en månad i den här fasen gör jag det faktiskt! Jag äter nog lite mindre än man får, väldigt sällan pasta, ris och potatis t ex, men vin ca en gång i veckan tillsammans med ett celebration meal i veckan (då man får äta vad som helst). En dålig vana jag lagt till mig med är lightläsk. Jag brukade aldrig dricka det förut, men det har blivit som ett substitut för vinet. Jag har väldigt svårt att dricka de 1,5 literna vatten, vissa dagar dricker jag inget alls.

Dagens lunch:
tonfisk arrabiatta med keso och kapris i mörkt pitabröd.

Wednesday 3 November 2010

Arrabiatta - Dukan approved


Hacka 2-3 vitlökar och låt dem svettas i stekpannan tillsammans med hackad färsk basilika, torkad oregano och en hel färsk chili (stick några hål i chilin med en gaffel). Det är nu jag vill vräka på några dl väldoftande olivolja. Istället blir det två små spray. Vad är en bal på slottet? Det kan verka torrt men det blir vidunderligt gott i slutändan. Tillsätt två burkar hela tomater, salta och peppra och sjud på svag värme i en timme. Ta sedan ut chilin, hacka den och lägg tillbaka i tomatsåsen. Mosa de hela tomaterna och blanda. Tillsätt lite rödvinsvinäger och balsamvinäger.

Arrabiattan kan du sedan använda till vad du vill. T ex blanda med kyckling, tonfisk, räkor, kräftstjärtar, anchovis eller kapris. Garanterat Dukan!

Morgonfräschör


Vissa dagar är man lite snyggare än andra. Som i morse, när jag sovit ljuva 9 timmar och engelsmannen som sovit bredvid frågar: "Var du ute igår, eller?"
Morgonstund har guld i mun.

Tuesday 2 November 2010

Mer Dukan

Läs en Dukandagbok här.