Wednesday 20 May 2009

Det är synd om engelsmännen

Det är lite synd om engelsmännen just nu. House of Commons och hela Westminster för den delen skakas av ännu en politisk skandal. Den här gången handlar det inte om sexuella läggningar och bordellbesök som vanligtvis har ett enormt mediavärde i UK. Jag går inte in på varför. Nu har ett stort antal parlamentariker utnyttjat redovisningsystemet och undgått betalning av allt ifrån vinstskatter på husförsäljning till porrfilm på hotellrummet (det senare kräver ett eget inlägg, jag återkommer). Som vår tobleroneaffär ungefär, i lite större omfattning.

Igår blev det klart att talmannen Michael Martin avgår. Han kommer ganska lätt undan med tanke på att inte mindre än sju talmän i Storbritannien blivit halshuggna under åren. Men vad säger detta oss? För bara några månader sedan klev europas regeringar in i de stora bankerna och lovade bot och bättring. Vi drog en suck av lättnad och tänkte i hemlighet att man nog måste reglera kapitalismen trots allt. Vi vill ju inte ha lågkonjunktur och sätta våra renoveringsprojekt på paus! Nu framkommer det att de folkvalda är minst lika uppfinningsrika. Inte för att det kom som någon vidare överraskning, men de som just höjt ett varningens finger mot finansvärldens bonusar och pekat ut den ena efter den andra som levt livet glada dagar, medan småsparare och pensionärer svultit i tysthet, har nu själva blivit upptäckta.

"The days of MPs being judge and jury of their own pay, judge and jury of their own expenses, are over" säger Clegg.

Hear hear.

Är det alltså så, att människan av naturen är girig, att vi älskar att utse syndabockar och att vi är så insnärjda i vår egen dubbelmoral att vi suddat ut varje stackars etisk regel som någonsin existerat? Att alla och en var egentligen måste hållas på mattan, inrättas i leden och systematiseras, vare sig vi förespråkar kapitalism, socialdemokrati eller lite vanligt bondförnuft?

Ja, jag vet inte. Jag kom just.

No comments: