Thursday 28 October 2010

Dukan Diet tips - pure protein plus more


SNACKS när hungern slår till
1. Tunna skivor rökt kalkon
2. Tunna skivor rökt skinka
3. Fettfri vaniljyoghurt
4. Naturell yoghurt med kanel
5. Kräftstjärtar
6. Fettfri keso inrullad i skinka
7. Kalla köttbullar
8. Rött té
9. Vatten

FRUKOST i novembermörkret
1. Havrekligröt. Görs på 1 minut i micron med lättmjölk. Som balsam för själen (och magen).
2. Äggröra med skinka, lax eller kalkon (som värsta hotellfrukosten).
3. Espresso eller en skummig cappuccino. Investera i en Nespressomaskin, en god kaffe är som en efterrätt, skummad mjölk som vispad grädde.
4. Kokt ägg och sardiner i tomatsås.
5. Svart té smaksatt med bergamotolja eller lapsang. Ett riktigt wake up call.

SPICE UP hela tillvaron med
1. Citron, kapris och färska kryddor som basilika, timjan, salvia, dill, dragon.
2. Laga stark mat med färsk chili och vitlök. Man blir mätt av mycket smak.
3. Smaksätt en kall yoghurtsås med dijonsenap och färsk timjan. Den kalla såsen underlättar proteinfasen.
4. Gör en god balsamvinägerdressing och använd den dagligen.
5. Skaldjur! Enkel superlyx.
6. Använd dina kokböcker och läs dem med dina Dukanglasögon, uteslut det som inte är tillåtet utan att det blir tråkigt och smaklöst.

Dukan diet update


Den här dieten börjar verkligen sätta sig nu. När jag var i Stockholm för två veckor sedan gick jag upp ca 1 kg. Jag var ändå ganska försiktig och noga under mina fem dagar där men jag tillät mig äta smågodis varje dag (jag är så svag för Karamellkungen!) och minst ett "stort" mål mat om dagen eftersom jag var uppbokad på en massa luncher och middagar. Kan i alla hast rekommendera Orangeriet och GQ.

När jag kom hem fokuserade jag direkt, åt helt enligt fas två (endast protein och grönsaker) men med två celebration meals (obegränsat med alkohol) då vi hade en stor middag här hemma i torsdags och var bortbjudna i söndags, och en protein Friday som var riktigt plågsam att ta sig igenom, men jag gjorde det, med god hjälp av fettfri yoghurt och tunna skivor skinka som snacks! Den här veckan har jag bara ätit grönsaker och protein igen och jag har gått ned 0,8 kg. Så från Stockholmsresan står jag mig stabil. Otroligt!

Dukans diet har fått mig att bli medveten om vad jag äter och har hjälpt mig att "hålla mig på mattan", som jag uttryckt det tidigare. Jag äter bra och gott, och är inte rädd för att njuta ordentligt emellanåt. Jag har praktiserat dieten sedan 1 september och vanorna börjar verkligen stabiliseras. Men det finns definivt ett mönster av att "mycket vill ha mer", efter ett celebration meal med vin vill jag äta och dricka samma sak nästa dag, men om jag lyckas disciplinera mig så är suget borta på en dag.

Det fungerar verkligen! Mitt BMI ligger still kring 20.00. Vive la France!

Wednesday 27 October 2010

Vår i luften


Det är långt till våren, men man kan köpa tulpaner på marknaden och med lite solsken går det alltid att låtsas.

Monday 25 October 2010

Svensk häst och hund

Häst och Hund på Kungsgatan. Hit går jag och blir på bra humör direkt. Har inte riktigt hittat en ersättare i Bryssel. Men å andra sidan behöver man bara ett par Hunters.

Fasader


Engelsmannen lämnar ett meddelande på voicemail:
"Hi älskling, I'm in the lounge waiting to board. I plan on dumping the bike at home before going to the office, I'm with the San Fransisco guys and might have them with me when I come home. Call me."

Engelsmannen skickar ett SMS:
"Just out of the tunnel. Will be home in an hour with the bike. May have SF guys with me."

Engelsmannen ringer:
"I'm at the station. Where have you been? Never mind, I am coming home in 15 minutes and Andrew is with me."
Jag (argt): "Yes, I know. Don't you think I am being decent?!"
Han: "I never know with you. You might aswell be dancing away in your underwear to Carola."

Jaha, oj. Var det det han inte ville att kollegorna skulle se? Har viss förståelse. Jag klär på mig och sätter på kaffe.

Svenskt hår

Bäst just nu är Eden på By Barda. Hon är både klok och vacker, i sin nya skrud. Dessutom är salongen den mest gästvänliga i Stockholm, och Jean-Pierre är snyggare än någonsin.

Tuesday 19 October 2010

Svensk kultur

Det jag lider mest av med att inte vara bra på franska är att jag inte kan ta del av kulturlivet i Bryssel i samma utsträckning som jag vill, desto fler Dramatenbesök när jag kommer till Stockholm. Jag lusläser bioannonserna och går alltid på en date med Sture och Zita. Den här gången blev det En Sydfransk Affär och Yves Saint Laurent. Rena njutningen.


Svensk romantik

Samtidigt i en lägenhet på Kungstensgatan

Svenska delikatesser

Så här ser det ut på Hötorget just nu, är det inte fantastiskt?



Tuesday 12 October 2010

Dukan diet update

Ångkoka vitkål med lite salt och örtkryddor, servera till kött, kyckling eller fisk. Bedårande gott!

Vem äger sorgen?

Jag sitter i kyrkan och biter mig hårt i läppen. Vi är på begravning för att stödja en anhörig, vi känner inte den bortgågne personligen. Jag biter och biter mig i läppen för att jag inte vill vara den som gråter mest när sonen, dottern och änkan fäller stilla tårar. I Stockholm ska jag sova på soffan hos min goda vän. Jag tänker på hennes soffa när stråkarna spelar, jag tänker på nytvättade lakan när barnen lägger ned vita rosor på kistan och jag tänker på örngott från Lexington när prästen ber oss bedja. Det går sådär...

Monday 11 October 2010

The ultimate non-shopping experience


Solen strålar, men det är inte därför jag sätter på mig mina skygglappar. Jag sätter på mig mina skygglappar för att jag måste gå förbi Bonpoint på väg till H&M för lite höstinköp till Lilla A. Egentligen gör det ju ingenting, ingenting alls. Men ändå.

Jag har samlat några vackra men övergivna silversmycken i en liten grön ask. De ska få följa med till Tiffany's och bli putsade med deras speciella, mer kärleksfulla puts som luktar parfym och kommer hela vägen från Fifth Avenue. Mina smycken bryr sig inte om att vi inte går in på Bonpoint. De får ju gå på Tiffany's. Och när vi kommer in hälsar personalen på mig med mitt förnamn. Jag har inte varit där sedan vigselringarna och morgongåvorna. Den snygga fransmannen med nygjord manikyr som inte gillar tjejer, hivar upp mitt visitkort ur innefickan på sin stärkta kavaj och frågar med spelad irritation varför hans inbjudningar till breakfasts at Tiffany's inte når mig. Jag har bytt adress, säger jag och skyndar snabbt att ge honom min gamla neddekade hotmail.

Medan mina små skatter putsas går jag runt bland montrarna och beundrar.

"Do you want any help, MilouK?"
"No, thank you. I'm just looking."

Egentligen gör det ju ingenting, ingetning alls. Men ändå.

Friday 8 October 2010

Dagens outfit

Skygglappar (Ray Ban)
Eskapism (Sex and the City)
Förnekelse (Guldkortet)

Dukan diet update


Jag väger fortfarande 54 kg matchvikt. Jag var nere och gästspelade på 53,5 vilket jag föredrar, men 54 är OK. Igår hade jag proteintorsdag och jag var inte särskilt hungrig så det gick bra:

Frukost: havrekligröt och 0% mjölk
Lunch: Omelett på 3 ägg och rökt skinka i tunna skivor
Eftermiddagsnack: 2 st 0% yoghurt
Middag: skagenröra, pannbiff med kapris och vitlök, äggröra

Me jag har mina funderingar kring den här dieten.

1. Jag är noga med att ta vitaminer för jag kan inte tro att jag får i mig tillräckligt med grönsaker varje dag, trots att jag nu sex dagar i veckan får äta grönsaker (bara en frukt om dagen är tillåten, jag kan ersätta det mot bär och jag ska börja göra smoothies på morgnarna igen).

2. Det verkar så onyttigt att snacka på yoghurt och skinka (som jag gör nu när jag är riktigt hungrig mellan måltiderna) och det blir så enahanda. Och hur är det egentligen med 0% yoghurt, visst tillsätts extra socker i dem? Vad kan man utöka snackbaren med? Morötter och blomkål, kanske.

3. I lördags åt jag och engelsmannen ett celebration meal (2 i veckan är tillåtna) och vi delade på en flaska vin. Det kändes så vuxet att bara dricka en flaska och sluta i tid. Tråkigt. Och vuxet.

Jag måste bli bättre på att späcka dagarna med grönsaker, helt enkelt. Man ska helst inte ha mer än en proteindag i veckan i den här fasen, men jag funderar på att utöka med tre för när jag är i Stockholm kommer jag att synda. Big time.

Thursday 7 October 2010

Istället för


När jag inte har råd att köpa en ny väska till hösten, då köper jag Estée Lauder Pure Color Blue Dahlia nagellack istället. Den är uppkäftig och ljuv på samma gång. Midnattsol möter Medelhav. Bombay Gin och krossat glas. Gå och köp.

De man älskar agar man


Jag ägnar BBC News ungefär en timme varje morgon nu när jag kan. Då hinner man med både nationella UK och lokala Londonnyheter, kollektivtrafikens flyt och väderprognosen. All the essentials när man bor i Bryssel med andra ord. BBC News är bra då man besparas både matlagning och hunddressyrtips.

I morse var Mel B från Spicegirls där i sina nya törnrosalockar och sin gamla attityd. Tydligen har hon en dokusåpa om sig själv och sin familj som sänds i USA och nu ska börja sändas i UK, It's a Scary World. Min första tanke var att terroristerna som är på väg till Europa från gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan inte slagit till än, så man tar in Mel B i nyhetstorkan. Jag såg framför mig en Googlekarta i 3D som kartlade de orakade männens framfart med sina automatvapen på ryggen, i realtid, inklusive Google Chrome och seamless zoom. Man kan beställa SMS-tjänsten: "They have just entered Turkey". Sedan skrattade Mel B så jag tappade fokus från min enastående affärsidé. Måste ringa Google innan de tar patent.

Min andra tanke var hur desperat efter pengar Mel B måste vara. Men har man ingen annan enastående affärsidé att putsa på, så varför inte. Sedan sa hon att hon älskade sitt liv och varför inte visa hela världen det? Min tredje tanke var att hon måste gå på antidepressiv medicin. En bra en. Min fjärde tanke var att det kanske är jag som är lite bitter som bara sitter här och dricker té i soffan när jag egentligen ska driva seriös förhandling i Googles kuddrum med Larry Page i Silicon Valley, i min pennkjol som nu bara samlar damm i garderoben.

Min femte tanke var att jag inte ska örfila upp Sofi Farhman igen bara för att jag är lite bitter. Jag lovar.

Tuesday 5 October 2010

Rares sont les mots qui valent mieux que le silence


Jag har upptäckt den fantastiska belgiska konstnären Nadine Ackermans och just inhandlat skulpturen ovan. Om ni har vägarna förbi Brabant kan jag rekommendera ett besök i hennes studio.

Monday 4 October 2010

Next stop Stockholm


Snart, snart, snart, snart ska jag åka till Stockholm. Jag önskar hög luft och strålande dagar, längtar långa nätter med kära vänner och firar en favoritbror som fyller 40. Jag ska slösa mina slantar hos By Barda. Det är första gången för mig på den salongen och jag förväntar mig självklart mästerverk.

Men vart ska jag äta middag? Jag har ingen aning. Har inte varit på tu man hand med huvudstaden på väldigt, väldigt länge.

Saturday 2 October 2010

Dukan Diet tips

Coolaste Julia Klingener på Aftonbladet ringde och ville veta mer, så jag ska försöka skriva lite mer utförligt om Dukandieten som jag och engelsmannen mycket framgångsrikt praktiserat i en månad nu. Dieten har tagits fram av en fransk läkare och baseras på fransk matkultur och mentalitet, det är en diet som passar livsnjutaren och är oerhört användarvänlig, även för oss som inte lagar särskilt avancerad mat till vardags.

Dukandieten är här för att stanna, och kan ge dig enkla tips och vanor som gör att du faktiskt kan behålla din idealvikt istället för att gå upp allt du lyckats gått ned, (och mer därtill, vanligtvis).

Jag har gått ned från 58 kg till 53,5 kg på fyra veckor och det var inte ens svårt.

Attackfasen (1-10 dagar):
Vi körde en vecka. Man får äta hur mycket man vill av:

- biff, kalv
- kyckling
- fisk
- skaldjur
- skinka
- ägg
- mjölkprodukter med 0% fett
- 1,5 l vatten per dag

Vi inhandlade mängder av ovanstående mat inför vår attackfas, så att vi även kunde småäta och ta med lunchmat till jobbet, om så behövdes. De tre första dagarna var tuffa. Jag blev yr, lite illamående och var väldigt hungrig. Sedan blev det lättare. Jag piffade upp maten med färska örter, citron, dijonsenap och kalla yoghurtsåser för att det skulle bli mer välsmakande och inte kännas som en vanlig, tråkig diet. Jag gick ned 2 kg på sju dagar, engelsmannen 4 kg.

TIPS Attackfasen: Bestäm dig. Kom ihåg att den här fasen bara pågår några dagar så det är OK att avsäga sig AWs och middagar ute. Planera både måltider och snackalternativ, så att du inte står där och kokar pasta med pesto när du är vrålhungrig och sen hem från jobbet. Det är inte nyttigt att bara äta protein, men tänk på att det är en kort fas som hjälper din kropp att bli av med kilon i snabb takt. Om du inte gillar rött kött, dra fördel av att man får äta alla typer och skaldjur och fisk, vilket gör det lite fräschare. Väg dig ofta. Resultaten av den här fasen är tydliga.

Cruisefasen:
Ät som ovan men inkludera ALLA typer av grönsaker varannan dag. Ät så här tills du nått din idealvikt. Det tog oss 3 veckor. Jag gick ned 3,5 kg, engelsmannen 5 kg. Efter en vecka av bara protein känns grönsaksdagarna som en riktig fest. När jag vant mig vid att inte äta bröd, ost, pasta, ris och potatis kändes inte den här fasen längre som en diet. Det var som att äta som vanligt.

TIPS Cruisefasen:
Gör inte bara sallad. Rosta tomater och paprika, woka eller grilla grönsaker i ugnen och gör Dukans fantastiska vinaigrette, och andra enkla men delikata recept.

Styrkefasen:Jag har precis kommit hit, så kan ännu inte ge några tips. Men nu gäller det att hålla vikten och inte förgöra alla ansträngningar som jag gjort hittills. Nu får jag börja äta, som ovan och:

- en frukt per dag
- två skivor fullkornsbröd per dag
- 40 g ost per dag
- två måltider pasta, ris eller potatis per vecka
- lamm och griskött
- två "fria" måltider per vecka (dvs vad som helst, men i lagom dos)
- en dags attack fas per vecka, dvs ät bara protein varje torsdag t ex.
Efter en månad av en ganska begränsda diet vill jag påstå att jag inte är särskilt sugen på varken ost eller pasta. Jag kan sakta återgå till mina gamla (hälsosamma)rutiner, men med en ny, nyttigare Dukan bas. En hel dag med protein känns inte det minsta jobbigt längre.

Stabiliseringsfasen
- Ät vad du vill, sex dagar i veckan, baserat på styrkefasen.
- Fortsätt praktisera det du lärt dig under dietens gång och håll kvar vid dina nya vanor.
- Fortsätt med proteintorsdagar under resten av livet.
- Glöm trappor och rulltrappor. Använd benen och vardagsmotionen som ett verktyg att hålla dig i form.
- Ät tre matskedar havrekli varje dag under resten av livet.

Reflektioner:Jag gillar den här dieten för att det är den enda jag någonsin provat :-) och för att den är väldigt enkel och lätt att praktisera i vardagen. Men det är trots allt en diet, den kommer inte att uträtta några under om du inte sätter dig in i detalj vad som krävs, vad du får äta och inte äta och vad som är obligatoriskt. Jag har gått ned 4,5 kg på 4 veckor men jag har också följt Dukandieten till punkt och pricka. Det som är fascinerande är att man verkligen äter sig mätt och ändå går ned i vikt. Jag har bara läst om det fenomenet tidigare men har aldrig trott att det verkligen fungerar. Den största utmaningen är förstås att hålla en stabil vikt som man är nöjd med. Jag återkommer om detta.