Tuesday 13 September 2011

Hon har kommit!

Det var visserligen en vecka sedan, men det visade sig bara finnas en väg ut och den kom hon, för exakt en vecka sedan idag. Det sägs att mammarollen kommer naturligt. Det har jag aldrig trott på. Mammarollen växer fram, precis som fostret. Jag formas redan under graviditeten, lär mig acceptera krämporna, att kroppen har ett eget liv och ibland även tankarna. Sedan kommer förlossningen, födelseögonblicket då jag börjar samarbeta och hitta en gemensam takt med den lilla. Sedan styrkeprovet, den djävulska amningsprocessen. De första skräckfyllda, likväl underbara dygnen, när den främmande krabaten frenetiskt äter energin ur mig, de där dagarna, men främst nätterna innan mjölken kommer och jag undrar vad jag givit mig in på. Sedan kommer mjölken och den flödar lika okontrollerat som min tillvaro och nu vill jag att hon ska äta hela tiden.

Men är det inte ironiskt, när kroppen är som mest sargad, när jag kämpat fysiskt och psykiskt i mitt anletes svett, och allt jag behöver är att lägga mig mellan mjuka lakan och sova ett dygn, då finns det någon där som behöver mig mer än jag behöver mitt välmående. Och kärleken tar över, den där lilla bebisen som egentligen inte ser ut som någon bebis utan en alien, vänder mitt hjärta ut och in och ordet babylycka blir ett sant, ett riktigt ord. Och hon blir, hon är, mitt välmående.

Mammarollen består av många byggstenar som tar tid att stapla, att forma, att anpassa. Det är work in progress hela tiden. Jag gör det så annorlunda den tredje gången. Jag återkommer snart med varför och hur. Nu vill jag bara att hela världen ska veta att HON ÄR HÄR NU!!!!

11 comments:

tolken said...

Grattis!

Anonymous said...

Grattis så himla mycket Milou! Jag har tittat in på bloggen nästan varje dag och nu så har hon kommit. Nu måste du njuta så mycket du bara kan. Jag tror faktiskt att man blir bättre på det för varje unge som familjen utökas med. Varma kramar från Anna-Huda!

MilouK said...

Tack!! Det är sant, man njuter mer och mer (jag förstår att du har så många, Anna-Hulda). Och det är så intressant att se när barnen tar på sig nya roller, lillasyster blir plötsligt storasyster och hon klär så väl i rollen. Storebror blir storebror igen och han gör det så bra!

Sandra said...

Åh stort grattis! Vår lilla dotter tittade också ut för en vecka sen, den 5:e september. Tycker att du skriver så himla fint och ärligt om föräldrarollen. Tack.
Kram

MilouK said...

Sandra ett stort, stort GRATTIS!! En kompis! Hur var forlossningen?! Hoppas ni bada mar bra.

Susanne Snäll said...

Härligt! Grattis! Jag ser fram emot vad som komma skall med en skräckblandad förtjusning.

MilouK said...

Tack Susanne! Men jag avskräckte dig väl inte nu?

Susanne Snäll said...

Nej då, kan man få en så fin skötväska ska jag nog fixa det.

J said...

Stort grattis! Till både dotter och skötväska ;)

MilouK said...

Tusen tack J!!

Anonymous said...

Så fantastiskt undebart! Grattis igen!!!! Och även ett litet extragrattis till skötväskan;) Pussa hela din underbara familj! Vi längtar efter er!!!!! Tankar o kramar, Åse